Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινό ντύσιμο


Όλοι εμείς που αγαπάμε το ποδήλατο, θέλουμε να ποδηλατούμε όποτε βρίσκουμε ευκαιρία. Όμως καμιά φορά, οι καιρικές συνθήκες μας δυσκολεύουν.


Μετά το καλοκαίρι, έρχεται πάντα το φθινόπωρο και μαζί του φέρνει άστατο καιρό. Υγρασία το πρωί, έντονη ηλιοφάνεια το μεσημέρι, παγωμένο αέρα στις πλαγιές και πάει λέγοντας.... Πώς λοιπόν πρέπει να ντυνόμαστε, για να ποδηλατούμε άνετα σε τέτοιες συνθήκες;

Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακός εξοπλισμός λέει ένα ρητό. Η τεχνολογία πλέον έχει προχωρήσει ώστε υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα ρούχα που θα μας προστατεύσουν. Χρειαζόμαστε λοιπόν ρουχισμός για μικτές συνθήκες. Πάμε...

Κορμός 

Ο στόχος εδώ είναι το σώμα μας, καθόλη τη διάρκεια της άσκησης να παραμείνει 
  • στεγνό απο ιδρώτα
  • στεγνό απο βροχή
  • ζεστό και άνετο 
Δύσκολο λέτε; Κι όμως γίνεται, αν ντυθούμε με στρώσεις ή layers όπως είναι η ορολογία. Κάθε στρώση εξυπηρετεί την άνεση μας και ταιριάζει με τη συγκεκριμένη άσκηση που θέλουμε να κάνουμε. Π.χ. Άλλο μια επίπεδη διαδρομή με λίγα χιλιόμετρα, άλλο μια ανάβαση στην οποία θα κατηφορίσουμε μετά και άλλο μια μεγαλύτερη μικτή διαδρομή.

1. Base Layer (Βασική Στρώση)


Έτσι λέγεται το ρούχο το οποίο φοριέται κατάσαρκα και είναι μια από τις πιο σημαντικές "στρώσεις" του ντυσίματός μας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα ρούχο το οποίο θα έχει στενή γραμμή ώστε να αγκαλιάζει το σώμα σας και να μην αφήνει τον αέρα να εισχωρεί μεταξύ του ρούχου και του σωματός σας. Το ρούχο αυτό δεν πρέπει να είναι βαμβακερό, γιατί  το βαμβάκι συγκρατεί όλον τον ιδρώτα. Ένα ισοθερμικό φανελάκι, με κοντό ή μακρύ μανίκι από 100% polyester θα σας κρατήσει ζεστούς χωρίς να μαζέψει τον ιδρώτα.

Μπορούμε, αν θέλουμε το φανελάκι αυτό να έχει και αντιανεμική προστασία, κάτι που χρειαζόμαστε όταν κατεβαίνουμε γρήγορα απο μια ανάβαση.

 2. Insulating Layer (Η στρώση δηλαδή, που λειτουργεί ως μονωτικό )


Η βασική λειτουργία αυτής της στρώσης είναι να παγιδεύει τον αέρα, που είναι ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό. Φοριέται πάνω από την βασική στρώση. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για αυτή την λειτουργία είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες, μιας και αυτές διατηρούν τις μονωτικές τους ιδιότητες ακόμα και αν βραχούν. Επίσης, διώχνουν τον ιδρώτα ευκολότερα και στεγνώνουν πιο γρήρορα. Τέλος, το γεγονός ότι είναι αρκετά ελαφριά επιτρέπουν σε μεγαλύτερη άνεση και ευκολία κίνησης στο σώμα. Ένα τέτοιο ύφασμα είναι το Thermolite.

Αυτήν την εποχή, μπορούμε να φορέσουμε μια μακρυμάνικη μπλούζα, όπως βλέπουμε παραπάνω ή μια κοντομάνικη, όπου θα προσαρμόσουμε καλύμματα χεριών.

3. Shell (Κέλυφος, δηλ. Εξωτερική Στρώση)

Εφόσον εξασφαλίσουμε τη ζεστασιά του σώματός μας με το την βασική στρώση και το μονώσουμε από το περιβάλλον, το «κέλυφος» είναι το υλικό που θα μας προστατέψει από τον αέρα ή τη βροχή ώστε να παραμείνουμε ζεστοί και στεγνοί, ενώ παράλληλα να παραμένουμε άνετοι χωρίς να ντυθούμε "βαριά". Πολύ σημαντικό σε αυτή την στρώση είναι η ποιότητα του υλικού που αναλαμβάνει να παίξει αυτόν το ρόλο. Γιατί εκτός από προστασία πρέπει να παρέχει και την δυνατότητα στο σώμα να αναπνέει για να μπορούμε να αποβάλουμε τον ιδρώτα και να μην νοιώθουμε δυσφορία ή «παγιδευμένοι» μέσα στο ρούχο. Ένα από τα καλύτερα υλικά που αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν το κέλυφος στα πιό ποιοτικά ρούχα είναι το Windstopper.

Σε συνθήκες φθινοπώρου, είμαστε καλυμμένοι με ένα αντιανεμικό γιλέκο, το οποίο το φοράμε είτε σε μια γρήγορη κατάβαση, είτε όταν βρεθούμε σε περιοχή που φυσάει δυνατός άνεμος. Πρέπει όμως να το έχουμε πάντα μαζί μας


Αφού καλύψαμε τον κορμό πάμε στα άκρα

Κεφάλι


Το κεφάλι πρέπει να παραμένει πάντα ζεστό κι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα όσον αφορά την κάλυψή του. Ανάλογα με το κρύο αλλά και τις διαφορετικές προτιμήσεις των ποδηλατών υπάρχουν αρκετά  είδη σκούφων :

Κλασσικά σκουφάκια, που μπορούν να φορεθούν πριν ή μετά την προπόνηση.

«Πολυμορφικά» σκουφάκια που μπορούν να λειτουργήσουν και ως καλύματα αυτιών ή ως έξτρα προφύλαξη για τον λαιμό και όλα αυτά με μια απλή κίνηση.

Χειμερινά ποδηλατικά καπελάκια  για το κεφάλι που καλύπτουν το μέτωπο και τα αυτιά και η χρήση τους συνιστάται στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, των οποίων το μικρό τους μέγεθος, επιτρέπει επίσης την αποθήκευσή τους στην πίσω τσέπη της ποδηλατικής μας μπλούζας όταν δεν το χρειαζόμαστε, όπως για παράδειγμα, όταν ανεβαίνουμε μια ανηφόρα με μεγάλη διάρκεια και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει λόγω της προσπάθειας.

Επιπρόσθετα, μπορούμε να έχουμε μαζί ένα καπελάκι, που προσαρμόζεται κάτω απο το κράνος, σε περίπτωση βροχής


Γυαλιά


Ενώ ένα ζευγάρι γυαλιά  το οποίο μας προστατεύει από την αντηλιά και την επικίνδυνη πλέον ακτινοβολία του ηλίου συνηθίζεται να θεωρείται καλοκαιρινό αξεσουάρ, τα γυαλιά φοριούνται και το χειμώνα, προστατεύοντας τα μάτια μας από τον ήλιο, τη σκόνη, τα έντομα και τον παγωμένο αέρα.

Τα γυαλιά έχουν εξελιχτεί και αυτά για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες μας, έτσι θα βρείτε πλέον γυαλιά με τους λεγόμενους "αποσπώμενους φακούς", φακούς δηλαδή που μπαίνουν και βγαίνουν από το σκελετό των γυαλιών και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στις οποίες ποδηλατούμε: Μαύροι φακοί για έντονο ήλιο, διάφανοι για συννεφιά, κίτρινο / πορτοκαλί για ομίχλη και γενικότερα συνθήκες κακής ορατότητας.

Πόδια

Για τα πόδια έχουμε κι εδώ διάφορες επιλογές που μας δίνονται ανάλογα με το στυλ του κάθε ποδηλάτη. Πριν όμως μιλήσουμε για τις διάφορες επιλογές μας είναι πολύ βασικό να τονίσουμε ότι ο ποδηλάτης δεν φοράει εσώρουχο. Το εσώρουχο δεν φοριέται διότι παρεμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στα σημεία τα οποία χρειάζονται ελευθερία για την κίνηση των ποδιών κατά το πεταλάρισμα, αλλά και γιατί προκαλεί ερεθισμούς λόγω των τριβών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Γενικά, αν και ακούγεται "ασυνήθιστο", (ιδίως στους νέους στο χώρο της ποδηλασίας) το εσώρουχο θα πρέπει να αποφεύγεται. Τα μακρυά και κοντά ποδηλατικά παντελόνια έρχονται ενισχυμένα με ειδικά μαξιλαράκια που σκοπό έχουν την άνεση και προστασία της ευαίσθητης περιοχής μας κατά την εκγύμναση με το ποδήλατο.

Πάμε λοιπόν...
  • Κολάν 3/4 (τρία τέταρτα)




Η διαφορά του κολάν των 3/4ων από τα κανονικά κολάν είναι ότι φθάνει έως λίγο πιο κάτω από το γόνατο και όχι μέχρι τον αστράγαλο. Είναι ιδανικό ώστε να κρατάει ζεστά τα γόνατα και παρέχει καλύτερη προστασία στην περιοχή της κοιλιάς και πλάτης, αλλά δεν είναι τόσο ζεστό όσο ένα κανονικό μακρύ κολάν.

Θεωρώ ότι το κολάν 3/4  είναι ένα εξαιρετικό ρούχο αλλά το παρομοιάζω με το δεύτερο αυτοκίνητο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος. Δηλαδή, αν δεν έχετε ένα καλό μακρύ κολάν μην προβείτε σε αγορά ρούχου μόνο για το στυλ. Εξασφαλίστε τη ζεστασία σας σε οποιεσδήποτε συνθήκες και στη συνέχεια επενδύεται και στις εναλλακτικές.
  • Καλύμματα ποδιών



Τα καλύμματα ποδιών καλύπτουν μέρος του ποδιού, πιάνοντας από το μηρό μέχρι τον αστράγαλο. Τα καλύμματα ποδιών φοριούνται σε συνδιασμό με κοντό ποδηλατικό σορτσάκι ή παντελονάκι.

Χέρια
  • Καλύμματα χεριών


Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κοντομάνικη μπλούζα, μπορούμε να έχουμε μαζί μας καλύμματα χεριών, που θα μας κρατούν ζεστά τα άκρα. 
Το πλεονέκτημα εδώ είναι, ότι μπορούμε να τα φορέσουμε το πρωί, για να ζεσταθούμε απο την υγρασία και μετά να τα κατεβάσουμε ή να τα βγάλουμε τελείως, αργότερα όταν ζεστάνει. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα καλύμματα ποδιών, που είδαμε παραπάνω

Επίσης είναι πολύ χρήσιμα, όταν κατεβαίνουμε απο βουνά, σε συνδιασμό με το αντιανεμικό μας
  • Γάντια


Τα ποδηλατικά γάντια  είναι απαραίτητα στις μικτές συνθήκες του φθινοπώρου. Αυτό που θέλετε από τα γάντια σας είναι, να κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά αλλά και να προσφέρουν άνεση στην οδήγηση.
Σε αυτές τις συνθήκες μπορούμε να φοράμε τα καλοκαιρινά γάντια ή τα λεγόμενα ενδιάμεσα γάντια, που συνήθως παρέχουν αντιανεμική προστασία, αλλά δεν είναι τόσο ζεστά (ή αδιάβροχα) όπως τα χειμερινά γάντια

Και κάτι τελευταίο, που αφορά γενικά τον ποδηλατικό ρουχισμό. Μην προσπαθείτε να "γλιτώσετε" χρήματα, αγοράζοντας δεύτερης ποιότητας ρούχα. Επενδύστε στο ρουχισμό σας, πάντα βέβαια σε λογικά πλαίσια, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τις βόλτες με το ποδήλατο κάθε φθινόπωρο!









1 σχόλιο: