Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Eλληνική πατέντα προωθεί τη χρήση ποδηλάτου στις μεγαλουπόλεις


Μία καινοτομία, η οποία προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου στη χώρα μας είναι το σύστημα Easybike, το οποίο προτείνει τη χρήση ενοικιαζόμενων ποδηλάτων για την κίνηση στις πόλεις.
Η εταιρεία Brainbox, η οποία διαχειρίζεται το λογισμικό και τη διαδικασία εγκατάστασεις ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη (το 2008) που το καθιέρωσαν και πλέον:


- εξάγει το λογισμικό της σε Γαλλία και Ολλανδία,
- παρέχει το σύστημα σε 6 δήμους της Λευκωσίας,
- συνεργάζεται με πάνω από 10 ελληνικούς δήμους,
- ετοιμάζει συνεργασία με μεγάλη ελληνική εταιρεία, που θα επιτρέπει σε πελάτες και υπαλλήλους να νοικιάζουν ποδήλατα.

Τα στελέχη της Brainbox αγαπούσαν το ποδήλατο πριν ακόμα ασχοληθούν επαγγελματικά μ’ αυτό. Ειδικοί πληροφορικής, πήγαιναν στον χώρο εργασίας τους με ποδήλατο, δεχόμενοι πολλές φορές τα δύσπιστα βλέμματα συνεργατών τους για την επιλογή τους. Γι΄αυτό επινόησαν μια καθ΄ όλα ελληνική πρόταση για τη μετακίνηση στις πόλεις, όπως αναφέρει το goodnews.gr.

Το 2008, μελετώντας τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των ελληνικών πόλεων, σχεδίασαν τα δικά τους ποδήλατα, συνεργάστηκαν με την ελληνική Ideal Μανιατόπουλος (την παλαιότερη ποδηλατοβιομηχανία της χώρας) για την κατασκευή τους, τα έντυσαν με το λογισμικό τους και κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας Brainbox δημιούργησαν την EasyBike. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένο σύστημα μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

 

Πώς λειτουργεί το σύστημα;

Είναι ένα σύστημα τελευταίας γενιάς που δίνει τη δυνατότητα χρήσης ποδηλάτου για τη μετακίνηση των πολιτών μιας πόλης. Λειτουργεί απλά: ο χρήστης πηγαίνοντας στους σταθμούς ενοικίασης που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης, χρησιμοποιεί ηλεκτρονική συνδρομητική κάρτα ή την πιστωτική του για να απελευθερώσει το ποδήλατο από τη βάση στάθμευσης. Το επιστρέφει σε όποιον σταθμό επιλέξει τοποθετώντας το ποδήλατο στις διαθέσιμες βάσεις. Τα ποδήλατα έχουν μοναδικούς αριθμούς και έτσι η χρέωση γίνεται αυτόματα μετά τη χρήση.

 

Πού εφαρμόζεται;

Το σύστημα δoκιμάστηκε για πρώτη φορά επιτυχώς το 2009 στην Κέρκυρα και στη συνέχεια τη Ναύπακτο. Σήμερα το Easybike εξυπηρετεί 6 δήμους της Λευκωσίας (350 ποδήλατα συνολικά στην Κύπρο) και το λογισμικό της Brainbox (software) εξοπλίζει συστήματα μίσθωσης στην Γαλλία και την Ολλανδία.
Εντός του 2013 θα προχωρήσει πιθανώς και συνεργασία με τη Γεωργία και την Τουρκία.

 

Οι ελληνικοί δήμοι που το έχουν εγκαταστήσει:

- Διδυμότειχο (100 ποδήλατα)
- Καβάλα (50 ποδήλατα)
- Κομοτηνή (100 ποδήλατα)
- Δραπετσώνα (70 ποδήλατα)
- Ναύπακτος (60 ποδήλατα)
- Μάνη
- Ιωάννινα (πιλοτική λειτουργία)
- Καρδίτσα (70 ποδήλατα – εγκατάσταση μέσα στο Δεκέμβριο)
Επαφές έχουν γίνει επαφές με τουλάχιστον άλλους 4 Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων!

 

Πόσο κοστίζει η εγκατάστασή του;

Για έναν σπόνσορα ή δήμο το κόστος της επένδυσης στο σύστημα, επιμερισμένο ανά ποδήλατο μπορεί να είναι από 1.500 ως 2.500 ευρώ. Αποσβέσιμο, δηλαδή, πολύ σύντομα.
Info: Η 1η ώρα παρέχεται δωρεάν και στη συνέχεια κάθε μισή ώρα κοστίζει 50 λεπτά, με το κόστος να κλιμακώνεται βαθμιαία προς τα επάνω, προκειμένου να λειτουργεί ως αντικίνητρο στην πολύωρη μίσθωση. Η κάρτα κοστίζει 14-24 ευρώ.

Πηγή  http://procycling.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου