Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Drafting (Ποδηλατώντας με τρόπο)

Όταν ποδηλατούμε, αναπνέουμε (ιδανικά) καθαρό αέρα. Ο αέρας αυτός, που μας παγώνει τον χειμώνα και μας δροσίζει το καλοκαίρι, είναι και ο χειρότερος εχθρός μας. Γιατί;

Γιατί αέρας = αεροδυναμική τριβή. Και αν κάποιος σκέφτεται πόσο σημαντική είναι αυτή η τριβή, θα σας πω ότι στην ποδηλασία δρόμου, περίπου τα 2/3 της ενέργειας μας καταναλώνεται για να υπερνικήσουμε την αεροδυναμική τριβή.



Τι είναι λοιπόν το drafting? Drafting είναι η πρακτική που συνηθίζουν οι ποδηλάτες όταν ακολουθούν τον προπορευόμενο αθλητή πάρα πολύ κοντά, έτσι ώστε λόγο της μειωμένης αντίστασης του αέρα να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό κόστος που χρειάζεται για τη μετακίνησή τους, με τελικό αποτέλεσμα να βελτιώνεται η απόδοσή τους. Εμάς βέβαια δεν μας ενδιαφέρει τόσο η βελτίωση της απόδοσης όσο η εξοικονόμηση ενέργειας.

Με απλά λόγια, όσο είμαστε καλυμμένοι μέσα στο γκρουπ, γλιτώνουμε ενέργεια στα πόδια μας. Πόση ενέργεια; Κοιτάξτε παρακάτω

Ο πρώτος αθλητής που δέχεται όλο τον αέρα, δουλεύει στο 100%. Ο δεύτερος, που βρίσκεται στο κενό που δημιουργεί ο πρώτος, δουλεύει στο 71%. Άρα εξοικονομεί 29% της ενέργειας του. Οι υπόλοιποι δουλεύουν στο 64%, εξοικονομώντας 36% ενέργεια.

Ο πρακτικός τρόπος με τον οποίο θα καταλάβετε το παραπάνω, είναι να δείτε το πρώτο ζευγάρι σε ένα γκρουπ, το οποίο πεταλάρει συνεχώς και το τρίτο ζευγάρι, που αφήνει συχνά τα πόδια του, πεταλάρωντας με διακοπές.

Πώς κάνουμε drafting? Όπως έλεγα στην σημερινή βόλτα μας, ποδηλατούμε σε ζευγάρια για να μην πιάνουμε χώρο και δεν αφήνουμε κενά μεταξύ μας. Όσο αφήνουμε κενά, χάνουμε το πλεονέκτημα του drafting.

Ιδανικά θα πρέπει να ποδηλατούμε μισό μέτρο από την ρόδα του μπροστινού μας, με την προυπόθεση ότι ο μπροστινός μας δεν κάνει απότομες κινήσεις και ΔΕΝ φρενάρει απότομα και χωρίς λόγο.

Το μυστικό είναι είτε είμαστε 3, είτε 23 να ποδηλατούμε όλοι μαζί σαν ένα σώμα. Οι πιο έμπειροι πάνε μπροστά για να κρατάνε σταθερό ρυθμό και να κόβουν αέρα (όπως είναι η έκφραση) και οι υπόλοιποι απολαμβάνουν την βόλτα.

Σας αφήνω με μια φωτογραφία του ιδανικού drafting. Εδώ η ομάδα εκτελεί ομαδική χρονομέτρηση, και ο άνεμος είναι πλαγιομετωπικός απο τα αριστερά προς τα δεξιά. Παρατηρήστε πώς καλύπτονται ώστε να ποδηλατούν όλοι αποδοτικά.


Καλές βόλτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου