Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πιές πριν διψάσεις, φάε πριν πεινάσεις

Το παραπάνω ρητό, είναι απο τα πιο δημοφιλή στο χώρο της ποδηλασίας και δεν είναι καθόλου υπερβολή` απεναντίας, έτσι λειτουργεί στην πραγματικότητα το ανθρώπινο σώμα.



Όσο οι αποστάσεις που κάνουμε ποδηλατώντας αυξάνουν, αρχίζουμε και εξαντλούμε τις "αποθήκες" του σώματος μας απο ενέργεια, ενέργεια που πρέπει να αναπληρώνουμε για να διατηρήσουμε το ισοζύγιο του οργανισμού σταθερό. Αλλιώς η απόδοση μας θα αρχίσει να μειώνεται και εκείνα τα τελευταία χιλιόμετρα που μας χωρίζουν απο το σπίτι μας, θα γίνουν εφιαλτικά.

Πιές πριν Διψάσεις
Το 70% του σώματος καταλαμβάνει το νερό. Όταν ποδηλατούμε, ιδιαίτερα σε ζεστές συνθήκες, αποβάλλουμε στο περιβάλλον νερό, μέσο της αναπνοής και της εφίδρωσης μας. Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο νερό αποβάλλουμε απο το σώμα μας το οποίο πρέπει να αντικαταστήσουμε. Αλλιώς κινδυνεύουμε να αφυδατωθούμε.

Σε περίπτωση που αφυδατωθούμε, η απόδοση μας θα πέσει κατακόρυφα και είναι πολύ δύσκολο τότε να αναπληρώσουμε το νερό που έχουμε χάσει. 

Μελέτες δείχνουν ότι απώλεια 2% του επιπέδου ενυδάτωσης του σώματος, οδηγεί σε πτώση της απόδοσης. Τι κάνουμε λοιπόν; Μερικοί βασικοί κανόνες:
  • Πριν ξεκινήσουμε τη βόλτα, πίνουμε αρκετό νερό π.χ. 2 ποτήρια του νερού
  • Έχουμε πάντα μαζί μας ένα παγούρι, σε μέρος προσβάσιμο
  • Πίνουμε νερό ανά τακτά διαστήματα και όχι όταν σταματάμε. Τουλάχιστον ανά 15-20' 
  • Έχουμε μαζί ένα ισοτονικό ποτό ή διάλυμα. Βοηθάει στην αναπλήρωση των αλάτων που χάνουμε απο την εφίδρωση
  • Δεν χρησιμοποιούμε σακίδια, γιατί μας ζεσταίνουν περισσότερο
  • Χρησιμοποιούμε μπλουζάκια απο διαπνέον υλικό (ποδηλατικά ή αθλητικά) για να γίνεται καλύτερα η εφίδρωση. Αν το σώμα μας ανεβάσει απότομα θερμοκρασία, κινδυνεύουμε απο θερμοπληξία
Φάε πριν Πεινάσεις
Περίπου η ίδια αρχή ισχύει εδώ. Πρέπει να αναπληρώνουμε τακτικά τα αποθέματα του οργανισμού.

Στην ποδηλασία καταναλώνουμε από 400-800 θερμίδες την ώρα, ανάλογα την ένταση της προπόνησης. Πρέπει λοιπόν να αναπληρώνουμε ένα μέρος αυτής της χαμένης ενέργειας, αλλιώς η απόδοση μας θα πέσει και θα γυρίσουμε σπίτι εξανλτημένοι.

Ένας βασικός κανόνας είναι να καταναλώνουμε περίπου 200 θερμίδες σε τροφή, ανά ώρα.

  • Πριν την βόλτα φροντίζουμε να έχουμε φάει κάτι ελαφρύ
  • Έχουμε πάντα μαζί μας τροφή, ιδιαίτερα αν χρειαστεί να ποδηλατήσουμε πάνω απο μια ώρα
  • Κατάλληλες τροφές είναι αυτές που περιέχουν υδατάνθρακες
Αγαπημένη τροφή των ποδηλατών είναι η μπάνανα, γιατί περιέχει ενέργεια, κάλιο και νάτριο, στοιχεία που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης. Άλλες παρόμοιες τροφές είναι αποξηραμένα φρούτα, παστέλια (λόγω μελιού), ενεργειακά τζελ, μπισκοτάκια

Δοκιμάστε τα παραπάνω και σίγουρα θα δείτε διαφορές στο τρόπο που ποδηλατείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου