Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Πώς ποδηλατούμε μέσα σε γκρουπ


Μια και την προηγούμενη Κυριακή έγινε η πρώτη μας ποδηλατάδα, καιρός να παραθέσουμε κάποια βασικά πράγματα για την ασφάλεια μας, καθώς θα ποδηλατούμε παρέα και αυτή η παρέα θα αυξάνει με τον καιρό1. Όταν ποδηλατούμε, είναι πιο εύκολο να είμαστε σε ζευγάρια και να πιάνουμε ΜΟΝΟ μια λωρίδα κυκλοφορίας. Όταν κάποιος θέλει να βγει προς τα έξω για να πάει πιο μπροστά ή πίσω πρέπει να το κάνει γρήγορα και αφού έχει ελέγξει για το τι υπάρχει πίσω του γιατί υπάρχει πιθανότητα ένα αυτοκίνητο να έρχεται με ταχύτητα στην δεύτερη λωρίδα και να μην προλάβει να κάνει ελιγμό ή επίσης κάποιος άλλος ποδηλάτης να έρχεται από πίσω και να του βγούμε απότομα. Το παραπάνω είναι συχνό φαινόμενο.

2. Όταν είμαστε σε ζευγάρια είναι ιδιαίτερα άκομψο αλλά και επικίνδυνο κάποιος να προσπαθήσει να χωθεί με το ζόρι ανάμεσα σε ένα υπάρχον ζευγάρι. Δημιουργείται νευρικότητα και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Πρέπει αν θέλεις να το κάνεις να ζητήσεις ευγενικά την άδεια από το ζευγάρι αυτό.

3. Όταν είμαστε ζευγάρια και για κάποιον λόγο μπροστά μας είναι ένας μόνο ποδηλάτης και εμείς ερχόμαστε από πίσω για να συμπληρώσουμε το κενό τότε μοιραία θα "χαλάσουμε" το ζευγάρι μας και ένας από τους δύο θα κάνει ζευγάρι με τον προπορευόμενο. Διαφορετικά δημιουργείται το φαινόμενο να γινόμαστε τριάδα σε χώρο που πρέπει να είναι δύο και ως γνωστών στους 2 τρίτος δεν χωρεί.

4. Όταν κάποιοι είναι μπροστά και δίνουν ρυθμό τότε καλό είναι να αποφεύγονται οι σπασμωδικές κινήσεις από κάποιον μόνο του αν δεν υπάρχει λόγος

5. Όταν καλούμαστε να αλλάξουμε το ζευγάρι που είναι μπροστά μας τότε προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ενημερώσουμε ότι θα ανοίξουμε τον ρυθμό και να το κάνουμε σταδιακά ή να ενημερώσουμε ότι θα κόψουμε τον ρυθμό και πάλι να το κάνουμε σταδιακά. Οτιδήποτε κάνουμε μπροστά πρέπει να ξέρουμε ότι μεγεθύνεται γεωμετρικά στους πίσω.


6. Όταν για κάποιον λόγο θέλουμε να προσπεράσουμε ή να κινηθούμε πιο γρήγορα από τα δεξιά κάποιου που είναι στην εσωτερική πρέπει να τον ενημερώσουμε και να πούμε: "έρχομαι από δεξιά", "είμαι δεξιά" κλπ.

7. Όταν για κάποιον λόγο πρέπει να βγούμε από το ζευγάρι μας ή να σταματήσουμε πρέπει πρώτα να ενημερώσουμε τους δίπλα και πίσω, με κάποιο σήμα ή μιλώντας τους.

8. Όταν συνομιλούμε με τον διπλανό μας μπορούμε να το κάνουμε με το στόμα μόνο. Δεν χρειάζεται να τον κοιτάμε με τα μάτια! Που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να στρίβουμε το κεφάλι μας προς το μέρος του όταν είμαστε μέσα σε ένα γκρουπ. Κινδυνεύουμε να μην δούμε κάτι που θα γίνει μπροστά μας και απέχουμε μόνο μερικά εκατοστά από τον μπροστινό.

9. Αποφεύγουμε τους απότομους ελιγμούς γενικότερα. Δεν χωνόμαστε, δεν "προεξέχουμε", προσπαθούμε να μην είμαστε παραφωνία και να δημιουργούμε νευρικότητα.

10. Ο πρωτοπόρος ενός γκρουπ θα πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του ότι οι πίσω του βλέπουν μόνο τη ρόδα του και όχι τα εμπόδια μπροστά. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίζει έγκαιρα να επισημαίνει παγίδες του δρόμου και επίσης να φροντίζει οι κινήσεις αποφυγής που θα κάνει να είναι σταδιακές και όχι απότομες και αιφνίδιες για τους πίσω.

11. Το πρώτο ζευγάρι επισημαίνει φωνητικά και οπτικά τυχόν ανωμαλίες του οδοστρώματος (εγκάρσια ανοίγματα, λακούβες, γενικά κακοτεχνίες) ώστε οι υπόλοιποι να μπορέσουν να τις αποφύγουν.

12. Οποιοσδήποτε έχει κάποιο πρόβλημα και σκοπεύει να σταματήσει φωνάζει πρώτα και μετά σταματάει.

Τα παραπάνω ισχύουν και για όσους είναι μέσα στο γκρούπ ανεξάρτητα τη θέση που βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου