Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

6 βασικά πράγματα στις προπονήσεις μας


Όλοι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και ψάχνουμε συνέχεια τρόπους για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε.

Πολλές φορές πειραματιζόμαστε προκειμένου να βρούμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει, μα τις πιο πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.


Μην τρομοκρατείστε υπάρχουν απλές συμβουλές που δουλεύουν για όλους. Εμείς τις συγκεντρώσαμε σε έξι απλά βήματα.

Καλό ζέσταμα: το ζέσταμα είναι πολύ βασικό για μία επιτυχημένη προπόνηση. Για να κάνεις καλό ζέσταμα πρέπει από την στιγμή που θα αρχίσεις να ποδηλατείς και για 15 λεπτά, να κρατήσεις έναν πολύ χαλαρό ρυθμό τέτοιο ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να ζεσταίνονται οι μύες σου αλλά και η καρδιά σου. Αυτό μπορείς να το πετύχεις σε δρόμο χωρίς μεγάλες κλίσεις.

Παλμογράφος: χρησιμοποίησε τον παλμογράφο σου καθόλη τη διάρκεια της προπόνησής σου. Ο παλμογράφος θα σε βοηθήσει να μπορέσεις να κρατήσεις σταθερό ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις και μεγαλύτερη μέση ωριαία ταχύτητα αλλά και με λιγότερη κούραση.

Στροφάρισμα: το στροφάρισμα είναι εκείνο που καθορίζει αν θα κουραστούμε ή όχι. Το πεταλάρισμα, στις μη κατάλληλες στροφές, είναι αυτό που φέρνει την κούραση. Το στροφάρισμα δεν είναι ίδιο σε ευθεία και σε ανηφόρα. Στην ευθεία η κατάλληλη ταχύτητα είναι 90-95 στροφές το λεπτό. Σε αυτό το στροφάρισμα τα πόδια έχουν τη λιγότερη κόπωση. Στην ανηφόρα όμως εκτός ότι πολύ πιθανόν να μην μπορούμε να φτάσουμε αυτόν τον αριθμό στροφών, αυτός δεν είναι αποδοτικός, το κατάλληλο στροφάρισμα εδώ είναι 70-75 στροφές ανά λεπτό.

Ανηφόρα: μην τις φοβάσαι αλλά εκμεταλλεύσου τις ανηφόρες για να γίνεις καλύτερος. Η ανηφόρα είναι αυτή που θα σε κάνει καλύτερο. Μία ανάβαση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους: είτε καθιστός, είτε κάνοντας ορθοπέταλο. Κάνοντας και τους δύο τρόπους γυμνάζεις όλους τους μύες του ποδιού.

Sprint: βάλε στην προπόνησή σου τα σπριντακια για να αρχίσεις να αποκτάς εκρηκτικότητα. Μπορείτε να βάλετε τα σπριντ στην προπόνησή σας ξεκινώντας αρχικά μικρά σπριντ των 10 δευτερολέπτων και σταδιακά αυξήστε το χρόνο της έντασης.

Αποθεραπεία: είναι τμήμα της προπόνησής μας και αυτό και γίνεται πάντα πριν το τέλος της. Η αποθεραπεία πρέπει να έχει διάρκεια 15 λεπτά με χαλαρό ρυθμό και με στροφάρισμα 95-100 στροφών το λεπτό. Κάνοντας αποθεραπεία αποκρίνουμε το γαλακτικό οξύ που έχει παραχθεί από την άσκησή μας και είμαστε πιο ξεκούραστοι για την επόμενη προπόνηση.

Πηγή http://www.mbike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου