Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Πριν ξεκινήσουμε την βόλτα μας

Πριν ξεκινήσουμε για μια βόλτα με το ποδήλατο μας, ελέγχουμε μερικά βασικά πράγματα.



Ιδανικά το κάνουμε την προηγούμενη μέρα, αλλά αν δεν προλαβαίνουμε τουλάχιστον μια ώρα πριν ξεκινήσουμε, για να έχουμε χρόνο:
  1. Φουσκώστε τα λάστιχα. Ακούγεται απλό και βασικό, αλλά είναι το πιο κοινό λάθος που παρατηρώ στις βόλτες μας. Το ξεφούσκωτο λάστιχο σου κόβει ταχύτητα, σε κουράζει και σε κάνει να μην μπορείς να κρατήσεις ρυθμό. Συνέπεια των παραπάνω, είναι να μένεις πάντα τελευταίος σε ένα γκρουπ. Οπότε.... Φουσκώστε τα λάστιχα σας!
  2. Λαδώστε την αλυσίδα. Έχω βαρεθεί να ακούω το μεταλλικό τρίξιμο "στεγνών" αλυσίδων. Εκτός απο την ηχητική ενόχληση, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό. Όταν η αλυσίδα είναι βρώμικη και κακοσυντηρημένη, οι αλλαγές δεν γίνονται σωστά και η φθορά της αλυσίδας αυξάνεται κατακόρυφα μέχρι στο σημείο μια μέρα να κοπεί, πριν την ώρα της. Πρώτα καθαρίζουμε και μετά λιπαίνουμε την αλυσίδα!
  3. Ρυθμίστε τη σέλα. Ακόμα μια αγαπημένη παράλειψη. Χρειάζεται το πολύ 2 λεπτά. Το συνήθες είναι η σέλα να είναι χαμηλώτερα απο ό,τι πρέπει, με συνέπεια να μην μπορούμε να βάλουμε όλη μας τη δύναμη στο πεταλάρισμα και να κινδυνεύουμε με πόνους στα γόνατα. 
  4. Ρυθμίστε τα φρένα. Σηκώνουμε τη ρόδα στον αέρα και τη γυρίζουμε. Πατάμε φρένο, αφήνουμε, και βλέπουμε αν τα τακάκια κολλάνε πάνω στον τροχό. Ρυθμίζουμε ανάλογα. Αν τα φρένα μας δεν πιάνουμε ή ακουμπάνε πάνω στο τροχό, θα δυσκολευτούμε πολύ στη βόλτα μας. 
  5. Ρυθμίστε τις ταχύτητες. Ακούω πολλές φορές το θόρυβο που κάνει το σασμάν προσπαθώντας να αλλάξει μια ταχύτητα. Κάτι που κανονικά πρέπει να γίνεται αυτόματα. Σημαίνει ότι το σασμάν μας θέλει ρύθμιση. Εδώ, επειδή χρειάζεται κάποια γνώση του αντικειμένου, ίσως πρέπει να πάτε το ποδήλατο σας για σέρβις.
  6. Πάρτε ένα παγούρι με νερό. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά.... Φροντίστε να έχετε ή να αγοράσετε μια παγουροθήκη για να έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο παγούρι. Μην περιμένετε να σταματήσουμε για να πιείτε νερό. Τρώμε και πίνουμε εν κινήση
  7. Πάρτε τροφή. Όταν η βόλτα θα διαρκέσει τουλάχιστον μία ώρα, είναι απαραίτητο να έχουμε κάτι να φάμε κατά τη διάρκεια. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά η απόδοση μας μειώνεται, έστω και σε αυτήν την ώρα. Φάτε ενώ ποδηλατείτε!
  8. Είστε ξεκούραστοι; Όταν πάτε σε μια προγραμματισμένη βόλτα, φροντίστε να μην έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη ή να έχετε ξεκουραστεί αρκετά. Αλλιώς δεν θα απολαύσετε την βόλτα και θα καθυστερείτε τους υπόλοιπους.
Αν τηρείτε τα παραπάνω, σίγουρα οι βόλτες σας θα γίνουν καλύτερες και πιο ευχάριστες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου